Vandringar
Vandringar
Tips på litteratur om Skåne:
Lundabygdens Naturvårdsförening har gett ut Äventyret väntar runt hörnet och Skånetrafiken har gett ut Upptäck naturen i Skåne. På nätet finns det information om Skåneleden och kartor finns att köpa.
Mycket bra länk till turen längs Öresund:
http://www.oresundsvand.dk/Svenska/html/walking.html
Öresundsvattensamarbetet, fina förslag till vandringar och cykelturer längs Öresundskusten både på svenska och danska sidan.
http://www.skaneleden.se/
Skåneleden, beskrivning av lederna
Beskrivningar av turer jag själv gjort, själv eller i grupp:
Hallandsåsen, Förslöv och nordöst på tre skåneledsetapper, 25 km, 7 timmar, 2005.
Vi körde till Förslöv, strax efter kyrkan tog vi till höger, där bebyggelsen tar slut leder väg in till vänster med skylt Hålehall. Först parkerade vi en bil vid Hålehalls lägergård. Det hade dock varit enklare att parkera nere vid den gårdsbutik som finns ca 1 km söder om Hålehall där också leden passerar. Två bilar körde vidare till Kvinnaböske. Ca. hundra meter efter passagen under järnvägen finns en väg till höger, en bit in parkerade vi två bilar. Vi gick på mindre väg för att ansluta till leden. Turen gick sen nordost mot Båstad med fantastisk utsikt över Sinarpsdalen och Båstad och Laholmsbukten. Leden går på mindre smal asfaltväg till Båstads utkant. Vi passerade en stort cementkantat vattenfyllt hål som ska vara 150 meter djupt. Det är från arbeten med tunnelbygget i början av 1990-talet. Lyngebjärs knall som passerades är 200 meter högt över havet. Leden ansluter till Skåneledens Kust till kust. Leden går sen sydväst till Örlid över vackra myrmarker. Det är brant uppför i början. Här finns ett vindskydd och lägerplats en bit in ej synlig från leden. Här är fina vyer över Laholmsbukten och den buktade strandlinjen med utsikt en bra bit norr om Halmstad (Haverdal). Här går man i ett naturreservat. Leden går genom Lya fälad och ljunghed på smal asfalterad väg (möjlig för inlines). (Skogsavverkning på 1500- till 1800-talen gjorde att stora delar av Hallandsåsen blev öppen mark. Marken fick tjäna som bete åt djuren. Ljung, ris och magra örter spred sig allt mer. Ljungen svedjades tidigt på våren och späda skott växte upp för betningen). Därefter går man på spänger över mossområde och passerar Älemossen. Här förstår man vad en dränering av Hallandsåsen skulle betyda! Bläbär i mängd fanns. Vid Örlid kommer man ut på mindre väg och så är det ca 6 km fram till Simontorp. Detta är gamla riksvägen över Hallandsåsen. Andra namn är Kungsvägen och Postridarens väg. Sen är det samma sträcklängd på bred stig genom skogsområde fram till Hålehall. Den sista km går genom bokskog med kuperad terräng. Chaufförerna sätter sig i den parkerade bilen och kör att hämta våra 2 andra bilar. Resten av gruppen fortsätter brant nerför i bokskogen mot gårdsbutiken (som har öppet). Strax kommer bilarna för att hämta oss.
Löderups strandbad till Skillinge, 17 km på Skåneleden- Österlenleden, 2002
Vi köde till Skillinge. Här ställde vi några bilar och trängde ihop oss i resten av bilarna och körde till Löderups strandbad. Vi ställde bilarna här och startade vandringen. Första anhalt var Backåkra på Kåsebergaåsen. Sen kom vi in i Hagestads naturreservat där vi njöt av naturen och stillheten. Från Sandhammaren följde vi kusten och Österlens Sahara, vi passerade Mälarhusen och Borrbystrand. Innan vi kom fram till Skillinge passerade Örnahusen. Turen var lättgången. Vi startade från Lund 9.30 och var tillbaka vid 18-tiden.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Tillbaka till startsidan