lördag, augusti 08, 2009


Planerar du en cykel- eller inlinestur mellan Malmö och Göteborg - hur är väglaget?

Här ser du en nygjord rekognosering gjord sommaren 2009 av en inlineskompis. Vi planerar att göra turen i höst eller nästa år.

Dag 1 Laholm - Halmstad - Steninge cirka 60 km
Laholm fram till Ginstleden 20 km. Mest lågtrafikerad väg, AK3. Cirka 2 km med spruckna vägkanter och 1 km på väg förbi industri AK2.
Ginstleden fram till Halmstad. Lågtrafikerad väg AK4
Genom Halmstad. Cykelbana AK4. Ut till Tylösand AK5-.
Tylösand fram till Steninge. Lågtrafikerad väg och cykelbana AK4. Sista 3 km fram till Steninge på landsväg med trafik AK3.
Övernattning på t ex Steningegården

Dag 2 Steninge - Falkenberg - Varberg cirka 65 km.
Steninge fram till Grimsholmen cirka 15 km. Enahanda mest över öppna fält. Lågtrafikerad väg AK2/3, kort sträcka AK1.
Grimsholmen – Falkenberg. Omväxlande väg utan trafik och cykelbana AK4.
Falkenberg . Träslövsläge cirka 25 km. Mestadels på trafikerad väg AK3.
Träslövsläge - Varberg 15 km. Fin väg/cykelbana AK4+
Övernattning.

Dag 3 Varberg - Kungsbacka cirka 65 km
Varberg fram till Åsa cirka 40 km. Omväxlande väg som delvis löper på en järnvägsbank AK4. 3 sträckor är dock grusväg 700m, 500m och 1500m. De 2 kanske man kan gå men den 3:de bör man ta en alternativ väg.
Åsa - Kungsbacka cirka 25 km. Mestadels på lågtrafikerad 70-väg. Periodvis branta backar. AK3. Grus genom golfbana men alternativ runt om finns.
Övernattning på t ex Kungsbacka vandrarhem.

Dag 4 Kungsbacka - Göteborg 45 km (Tåg till Laholm) Laholm - Båstad 15 km.
Kungsbacka - Särö 15 km. Cykelbana och lågtrafikerad väg. Lång brant backe upp och ner. AK3/4.
Särö - Göteborg 30 km. Underbar sträcka. Värd hela resan. Asfalterad banvall AK4/5.
I Göteborg OK fram till Avenyn. Lättast att gå sträckan ner till centralen 1 km.
Tåg till Laholm 188:-
Laholm – Båstad. Cykelbana.
Övernattning på t ex Pensionat Neptun.

Dag 5 Båstad - Helsingborg...Landskrona...Lund
Följer cykelsträcka väster om Hallandsåsen. Vi kör uppför åsens kant från Båstad bort mot Vejbystrand och Ängelholm. Sydväst genom inlandet ner till Helsingborg. Resten av vägen över Glumslöv känner alla till...

En bild jag tog 2005 från Varberg

tisdag, augusti 04, 2009







Löptur på stranden i Ljunghusen och Falsterbo

Hela kuststräckan från Skanör bort mot Trelleborg och sen från Skateholm förbi Ystad, Sandhammaren, Stenshuvud, Haväng, Rigeleje och upp till Åhus är fantastisk. Var i Europa hittar man motsvarande? Jo Riminikusten i Italien är väldigt lång men hur kul är den naturen? (jag sprang där i juni ). Jag körde ner till Ljunghusen en halvmulen dag i juni. Inte en människa på stranden! Medan hustrun solade tog jag en löptur på stranden. Det är inte helt lätt att ta sig fram på grund av tången men det går. Där lagunen vid Ljunghusens golfklubb börjar får man vända om man inte tar av sig skorna och vada över till andra sidan för att fortsätta mot Falsterbo. Men vilken känsla att gå eller springa här! Tänk att vi här nere i sydvästra Skåne har så nära till så fantastiska stränder! Och tänk på det: vädret är alltid sämre inomhus! Har man väl kommit ut brukar det bli bättre än man trott. Någon vecka senare stannade vi vid Falsterbo strandbad och jag sprang längs havet och på återvägen genom skogen i Stadsparken och vid strandbaden och över sandklitterna. Vid ytterligare ett tillfälle sprang jag ut och rundade Falsterbo fyr och tog vägen genom Falsterbo stadspark på tillbakavägen. Vilket område! Ta medlöpardojorna nästa gång du åker hit!
Från: http://strandhotellstomten.se/200902/falsterbo-stadspark-var-samhallets-raddare/. På 1800-talet vällde sanden in över Falsterbonäset och byggde upp dyner, som vandrade in och hotade dränka såväl kyrka som bebyggelse i Falsterbo. Med spadar och handkraft kämpade invånarna länge och ihärdigt för att freda helgedom, hus och hem. I längden kunde man inte hålla stånd mot den obevekliga motståndaren utan nödgades söka hjälp och få effektivare metoder. Att växtlighet kunde hejda sandflykten visste man och tunnvis med trädfröer fraktades ner till näset och en gigantisk planteringsverksamhet satte igång. Hela befolkningen deltog och bl.a. skolungdomen kommenderades ut. Resultatet blev “Falsterbo plantering”, som den blivande parken till en början kallades. Långt in på 1900-talet fortsatte enskilda personer att sätta ut plantor av olika slag runt om i hela området. Av detta har blivit ett närmast unikt trädbestånd med snart sagt alla sydsvenska lövträd (och fler till) representerade. De nu cirka 150 år gamla bokarna har i sina enskilda dungar intagit en mycket speciell position.
Måkläppen är öppen 1 nov till 31 jan

Etiketter: , ,